“Miksi muut vaan menestyy?”

Vertaatko tilannettasi jatkuvasti toisten menestystarinoihin? 👇🏻

Sosiaalisesta mediasta saa helposti sen kuvan, että kaikki ovat jo selvittäneet ongelmansa. Yritys menestyy. Some toimii. Rahaa kilahtaa tilille tuhansittain joka kuukausi. Kaikki saadaan näyttämään kimmeltävältä, vaivattomalta ja yksinkertaiselta. Oma tilanne saattaa kuitenkin olla aivan toisenlainen…

Somessa törmää jatkuvasti menestystarinoihin ja kun niiden tulvaa ei pääse pakoon, on menestystä aivan liian helppoa lähteä vertaamaan omaansa. Ethän kuitenkaan kääriydy peiton sisään jäätelökupin äärelle, jos et ole vielä saavuttanut samaa.

Vielä pari vuotta sitten sain itseni jatkuvasti kiinni, kun vertailin itseäni saman alan yrittäjiin ja menestyviin henkilöihin ylipäätään. Minua auttoi kuitenkin merkittävästi yksi toteamus, jonka avulla pääsin yli vertailun lamaannuttavasta vaikutuksesta. Nyt pystyn keskittymään huomattavasti paremmin omaan juttuuni ja sen myötä myös rohkeus omaan tekemiseen on kasvanut huimasti. Ja se yksi toteamus oli:


Minulla ei ole vihollisia täällä.


Aivan niin, eikä ole sinullakaan. Aloilla on aina kilpailua, joillakin enemmän kuin toisilla, mutta niin on potentiaalisia asiakkaitakin. Toisen menestys ei tarkoita, etteikö sinullekin olisi tilaa menestyä, kasvaa ja voittaa. Vertailun sijaan voimme ennemmin oppia ja inspiroitua menestyjistä, kuin harmistua ja menettää toivomme.


Joinakin päivinä sitä huomaa vielä vertailevansa itsekin, sillä ei kaikki aina ole pelkkää ruusuilla tanssimista. Joskus varomattomana piikki onnistuu pistämään, varsinkin silloin jos oman jutun kanssa on haasteita.

Mitä enemmän kuitenkin keskityin vertailuun, sitä vähemmän uskoin itseeni. Kaadoin energiaani sinne, minne se ei kuulunut. Enkä siksi halua nähdä saman alan yrittäjiä vihollisina tai kilpailijoina, vaan kollegoina. On siis saman alan yrittäjiä, joiden kanssa mielelläni verkostoidun ja joiden menestystarinoiden en anna masentaa, vaan antavan ajatuksen siitä, että tuonne sitä itsekin pyritään. 💛

Edellinen
Edellinen

”Miten markkinoin niin, etten tuputa kenellekään?”

Seuraava
Seuraava

Myydänkö sulle kenkää, joka sopii jokaiseen jalkaan?